Zapewne nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa mają wiele drogocennych dla ludzkiego zdrowia właściwości. Ta grupa produktów powinna być uwzględniana w codziennym jadłospisie bez względu na to, czy ktoś zajmuje się sportem zawodowo, czy korzysta z aktywności fizycznej rekreacyjnie. Warzywa zawierają ogrom witamin oraz niezbędnych dla organizmu mikroelementów, które zapewniają nam prawidłowe funkcjonowanie i dobre samopoczucie.
Korzyści dla zdrowia
Tym, którzy mieli już do czynienia z rozpisywaniem diety i aktywnością fizyczną, raczej nie trzeba tłumaczyć, że podstawą są odpowiednie proporcje makroskładników, czyli węglowodanów, białek i tłuszczów. Nie należy jednak zapominać również o mikroelementach, mających niemałe znaczenie w kwestii prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Każdy, kto intensywnie trenuje na co dzień, powinien zadbać o bogactwo warzyw w swoim codziennym jadłospisie. Większość warzyw najlepiej spożywać w postaci surowej, bowiem w takiej formie gwarantują najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości. Aczkolwiek w wielu przypadkach nie ma problemu, by warzywa poddać nieznacznej obróbce termicznej, na przykład gotowaniu na parze. Oczywiście warzywa można, a nawet trzeba łączyć z innymi składnikami pokarmowymi. Jest to bardzo łatwe i nawet jeśli ktoś nie za bardzo przepada za jarzynami, może przygotować posiłek w taki sposób, że warzyw na talerzu nie zabraknie, a posiłek będzie smaczny. W sieci znajdziemy całą kopalnię przepisów, które znacząco ułatwią nam wkomponowanie różnych warzyw w zdrowe i pyszne posiłki. Ilość warzyw powinna być dostosowana do naszej ogólnej diety, wobec czego sporo zależy od tego, czy w danym momencie budujemy masę, jesteśmy na etapie redukcji tkanki tłuszczowej lub może pracujemy nad ogólnym wyglądem sylwetki. W przypadku osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów warzywa znakomicie sprawdzą się jako niskokaloryczna przekąska, którą można spożywać między właściwymi posiłkami. W ten sposób zaspokoimy głód oraz dostarczymy organizmowi szereg witamin i potrzebnych mikroelementów. Regularne spożywanie warzyw sprzyja też wydzielaniu soków trawiennych oraz pomaga w regenerowaniu organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym.
Jakie warzywa włączyć do swojego codziennego menu?
Papryka
Papryka jest pomocna w uwalnianiu adrenaliny i kwasów tłuszczowych. Ma też spory wpływ na poprawę metabolizmu. Warzywo pochodzące z Ameryki Południowej powinno się znaleźć na twoim talerzy jeśli chcesz przyspieszyć proces syntezy białek oraz jak najszybciej zgubić zbędne kilogramy.
Pomidory i brokuły
Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że te warzywa mają ze sobą mało wspólnego, w rzeczywistości charakteryzują się podobnymi właściwościami. Zarówno pomidor, jak i brokuł to znakomite źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na stawy i więzadła.
Fasola
Każdy, kto intensywnie trenuje, szczególnie na siłowni, powinien uzupełnić swój jadłospis o fasolę, która zawiera sporo błonnika i białka. Fasolę łatwo połączyć z dobrymi węglowodanami, przygotowując na przykład ryż z kurczakiem i fasolą.
Kalafior i sałata
Kolejna z pozoru dziwna para, jednak oba te warzywa przydadzą się na etapie spalania tkanki tłuszczowej. Kalafior i sałata wpływają na obniżenie estrogenu, co z kolei powoduje mniejszą retencję wody.
Marchewka
Trudno o lepsze źródło beta-karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Obniżona odporność nie sprzyja żadnemu sportowcowi, ponieważ przez to organizm jest podatniejszy na wszelkiego rodzaju infekcje oraz kontuzje.
Czosnek i cebula
Czosnek i cebula mają wiele wartościowych właściwości, jednak sportowcom przyda się szczególnie wpływ tych warzyw na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Dodatkowo warzywa te bardzo dobrze współgrają z tak zwanymi fat burnerami, które wielu sportowców zażywa w celu szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
Szpinak
W szpinaku znajdziemy chrom, który chroni tkankę mięśniową. Dlatego każdy sportowiec powinien uwzględnić to zielone warzywo w swoim codziennym jadłospisie.