Jakie warzywa powinny znaleźć się na talerzu sportowca?

warzywa na talerzu sportowca

Zapewne nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa mają wiele drogocennych dla ludzkiego zdrowia właściwości. Ta grupa produktów powinna być uwzględniana w codziennym jadłospisie bez względu na to, czy ktoś zajmuje się sportem zawodowo, czy korzysta z aktywności fizycznej rekreacyjnie. Warzywa zawierają ogrom witamin oraz niezbędnych dla organizmu mikroelementów, które zapewniają nam prawidłowe funkcjonowanie i dobre samopoczucie.

Korzyści dla zdrowia

Tym, którzy mieli już do czynienia z rozpisywaniem diety i aktywnością fizyczną, raczej nie trzeba tłumaczyć, że podstawą są odpowiednie proporcje makroskładników, czyli węglowodanów, białek i tłuszczów. Nie należy jednak zapominać również o mikroelementach, mających niemałe znaczenie w kwestii prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Każdy, kto intensywnie trenuje na co dzień, powinien zadbać o bogactwo warzyw w swoim codziennym jadłospisie. Większość warzyw najlepiej spożywać w postaci surowej, bowiem w takiej formie gwarantują najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości. Aczkolwiek w wielu przypadkach nie ma problemu, by warzywa poddać nieznacznej obróbce termicznej, na przykład gotowaniu na parze. Oczywiście warzywa można, a nawet trzeba łączyć z innymi składnikami pokarmowymi. Jest to bardzo łatwe i nawet jeśli ktoś nie za bardzo przepada za jarzynami, może przygotować posiłek w taki sposób, że warzyw na talerzu nie zabraknie, a posiłek będzie smaczny. W sieci znajdziemy całą kopalnię przepisów, które znacząco ułatwią nam wkomponowanie różnych warzyw w zdrowe i pyszne posiłki. Ilość warzyw powinna być dostosowana do naszej ogólnej diety, wobec czego sporo zależy od tego, czy w danym momencie budujemy masę, jesteśmy na etapie redukcji tkanki tłuszczowej lub może pracujemy nad ogólnym wyglądem sylwetki. W przypadku osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów warzywa znakomicie sprawdzą się jako niskokaloryczna przekąska, którą można spożywać między właściwymi posiłkami. W ten sposób zaspokoimy głód oraz dostarczymy organizmowi szereg witamin i potrzebnych mikroelementów. Regularne spożywanie warzyw sprzyja też wydzielaniu soków trawiennych oraz pomaga w regenerowaniu organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym.

Jakie warzywa włączyć do swojego codziennego menu?

Papryka

Papryka jest pomocna w uwalnianiu adrenaliny i kwasów tłuszczowych. Ma też spory wpływ na poprawę metabolizmu. Warzywo pochodzące z Ameryki Południowej powinno się znaleźć na twoim talerzy jeśli chcesz przyspieszyć proces syntezy białek oraz jak najszybciej zgubić zbędne kilogramy.

Pomidory i brokuły

Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że te warzywa mają ze sobą mało wspólnego, w rzeczywistości charakteryzują się podobnymi właściwościami. Zarówno pomidor, jak i brokuł to znakomite źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na stawy i więzadła.

Fasola

Każdy, kto intensywnie trenuje, szczególnie na siłowni, powinien uzupełnić swój jadłospis o fasolę, która zawiera sporo błonnika i białka. Fasolę łatwo połączyć z dobrymi węglowodanami, przygotowując na przykład ryż z kurczakiem i fasolą.

Kalafior i sałata

Kolejna z pozoru dziwna para, jednak oba te warzywa przydadzą się na etapie spalania tkanki tłuszczowej. Kalafior i sałata wpływają na obniżenie estrogenu, co z kolei powoduje mniejszą retencję wody.

Marchewka

Trudno o lepsze źródło beta-karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Obniżona odporność nie sprzyja żadnemu sportowcowi, ponieważ przez to organizm jest podatniejszy na wszelkiego rodzaju infekcje oraz kontuzje.

Czosnek i cebula

Czosnek i cebula mają wiele wartościowych właściwości, jednak sportowcom przyda się szczególnie wpływ tych warzyw na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Dodatkowo warzywa te bardzo dobrze współgrają z tak zwanymi fat burnerami, które wielu sportowców zażywa w celu szybszego spalania tkanki tłuszczowej.

Szpinak

W szpinaku znajdziemy chrom, który chroni tkankę mięśniową. Dlatego każdy sportowiec powinien uwzględnić to zielone warzywo w swoim codziennym jadłospisie.

Może Cię zainteresować