Chcąc pozbyć się nadwagi, często poszukujemy diet będących w stanie maksymalnie ułatwić nam to zadanie. Jednak podczas takich poszukiwań łatwo jest zabłądzić, przez co możemy znaleźć dietę, która wcale nam nie pomoże, a przysporzy tylko kłopotów ze zdrowiem i samopoczuciem. Przede wszystkim nie należy sprowadzać odchudzania do jednego czy dwóch produktów. W celu zrzucenia zbędnych kilogramów musimy zadbać, by nasz jadłospis był jednocześnie zdrowy i różnorodny. Poznaj listę 10 produktów, które pomogą ci walczyć z nadwagą!
Jajka
Trudno o lepsze źródło niskokalorycznego białka. Wartość kaloryczna jednego średniego jajka wynosi 70-90 kalorii, które gwarantują nam ok. sześciu gramów biała, sześciu gramów tłuszczu i grama węglowodanów. W jajkach znajduje się szereg przydatnych składników odżywczych. Jeśli masz braki wapnia, kwasu foliowego lub witaminy A, na twoim talerzu nie może zabraknąć jajek.
Migdały
Doskonała forma przekąski, będąca kopalnią błonnika i zdrowych tłuszczów. Migdały można traktować jako dodatek do potraw lub jako przekąską między posiłkami. Choć migdały mają sporo pozytywnych właściwości dla zdrowia, należy spożywać je z umiarem. Zbyt duża ilość migdałów nie jest wskazana w przypadku zdrowej i zbilansowanej diety.
Grejpfrut
Ten wyjątkowy cytrus gwarantuje uczucie sytości i zawiera mało kalorii, co czyni z niego doskonały element diety odchudzającej. Grejpfrut ma w sobie dużo wody, a ponadto jest źródłem błonnika, wapnia oraz istotnej dla ludzkiego organizmu witaminy C. Owoc ten idealnie nadaje się dla wielbicieli gorzkiego i kwaśnego smaku. Jedzenie grejpfruta z dodatkiem cukru nie zaleca się podczas odchudzania.
Awokado
Jedno z najlepszych i najpopularniejszych źródeł zdrowego tłuszczu. Mimo zbawiennych dla organizmu właściwości awokado jest bardzo kaloryczne, dlatego jednorazowo powinniśmy spożywać ok. 30 gramów smaczliwki. Znajdujące się w tym zielonym owocu tłuszcze wspomagają redukcję zbędnych kilogramów, dlatego powinniśmy go uwzględnić w swojej diecie odchudzającej.
Kapusta
Kolejna niskokaloryczna propozycja, która charakteryzuje się mnogością wartościowych składników odżywczych, takich jak potas, wapń czy witamina A. W dodatku kapusta zawiera też błonnik, który może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Kapustę można jeść nawet w większych ilościach. Wiele osób włącza ją do swojego menu, by „oszukać” żołądek i zaspokoić uczucie głodu, które często może doskwierać osobom, które dopiero zaczęły walkę z nadwagą. Kapustę można spożywać zarówno w świeżej, jak i kiszonej postaci. Ten drugi wariant wspiera funkcjonowanie jelit oraz uzupełnia w organizmie braki witaminy C.
Łosoś
Łosoś to ryba doskonale znana wszystkim tym, którzy budują masę mięśniową i potrzebują sporych ilości chudego białka. Jednak łosoś znakomicie sprawdza się też jako element jadłospisu osób odchudzających się. Ryba zawiera dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś może być rewelacyjnym składnikiem wielu obiadów. Wystarczy go połączyć z odpowiednimi węglowodanami i warzywami. Można go też spożywać na śniadanie w zestawieniu z pieczywem pełnoziarnistym.
Jogurt naturalny
Wybór jogurtu z napisem „fit” na opakowaniu nie zawsze jest najlepszym wyborem, ponieważ takie produkty często zawierają spory dodatek cukru oraz zbędne aromaty. Naturalny jogurt ma sporo białka i oferuje kultury bakterii pozytywnie wpływające na sprawność jelit. Jogurt można łączyć ze zdrowymi węglowodanami, na przykład pełnoziarnistymi płatkami. Jeśli ktoś poszukuje słodszych wariantów, może dodać do jogurtu naturalnego owoce.
Szpinak
Dobra alternatywa dla wymienianej wyżej kapusty. Szpinak także ma mało kalorii i można go spożywać nawet w dużych ilościach. Zawiera sporo przydatnego w odchudzaniu błonnika i charakteryzuje się dużą zawartością wody. Przykładowy obiad: pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka.
Płatki owsiane
Było już sporo o zdrowych tłuszczach i chudym białku, teraz przyszła kolej na zdrowe węglowodany, których świetnym źródłem są płatki owsiane. Zapewniają one uczucie sytości i oferują dobry podział makroskładników.
Jabłka
W diecie odchudzającej nie powinno zabraknąć owoców, które są źródłem wielu witamin i pozwalają zastąpić słodycze. Dobrym wyborem będą jabłka, które jako wstęp do posiłku mogą nam ułatwić kontrolowanie wagi.