Banan to występujący na świecie w ponad 70 różnych odmianach owoc, który doskonale znają osoby aktywne fizycznie. W zdrowym menu uwzględniają go zarówno profesjonalni sportowcy, jak i osoby korzystające z aktywności fizycznej w celach rekreacyjnych. Jest źródłem cennych dla organizmu węglowodanów i minerałów, dzięki czemu stanowi rewelacyjną przekąskę dla sportowców. W niniejszym wpisie sprawdzamy, dlaczego powinieneś umieścić banany w swoim jadłospisie.
Stanowią paliwo w okresie wzmożonego wysiłku
Każdy biegacz potrzebuje energii, by móc efektywnie i w pełni bezpiecznie trenować. Banan stanowi dobry pomysł na przekąskę między głównymi posiłkami. Dostarcza odpowiedniej dawki węglowodanów, które mogą być wykorzystane przez organizm jako paliwo do działania w przypadku utraty zasobów glikogenu. Banan z łatwością spakujesz do torby sportowej i zabierzesz na trening. Do zjedzenia tego owocu nie potrzebujemy żadnej obróbki.
Są źródłem cennego potasu
Nie każdy o tym wie, ale średniej wielkości banan jest w stanie zaspokoić nawet 12% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na potas. Jeśli nie od dziś interesujesz się zdrowym trybem życia, zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę, że potas to cenny dla organizmu minerał, który ułatwia transportowanie składników odżywczych do poszczególnych komórek. Ponadto usprawnia pracę mięśni i bierze udział w utrzymywaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Niedobór tego składnika wiązać się może z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak niepożądane skurcze mięśni, problemy z koncentracją oraz uczucie zmęczenia i ogólnego osłabienia.
Pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów
Banany zwierają błonnik, który zwiększa uczucie sytości. Dlatego banany chętnie jedzą osoby, które borykają się z nadwagą. Oczywiście owoc ten należy uwzględnić w swoim jadłospisie w rozsądnych ilościach. Banany zawierają też sporo fruktozy, która spożywana zbyt często może działać przeciwnie do zamierzonych efektów, czyli powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Zawierają wartościowy mangan
Kolejnym składnikiem znajdującym się w bananach jest mangan, który umożliwia między inny innymi właściwy rozwój kośćca. Dodatkowymi zaletami tego minerału jest pozytywny wpływ na metabolizm i udział w produkowaniu energii, jakiej potrzebuje każda aktywna fizycznie osoba.
Usprawniają pracę serca
Wspominaliśmy już, że banan to dobre źródło potasu, którego kluczową zaletą jest zmniejszanie ciśnienia krwi, co z kolei wpływa na odpowiednie funkcjonowanie mięśnia sercowego. Spożywanie znajdującego się w bananach potasu ogranicza także ryzyko wystąpienia niebezpiecznego dla zdrowia i życia udaru.
Mają właściwości antyoksydacyjne
W wielu owocach znajdziemy antyoksydanty. Nie inaczej jest w przypadku bananów, które zawierają takie przeciwutleniacze jak katechina czy dopamina. Wymienione substancje zmniejszają ryzyko chorób zwyrodnieniowych, które stanowią bolączkę wielu trenujących latami biegaczy i triathlonistów.
Oferują sporo witaminy B6
Kolejnym drogocennym dla ludzkiego organizmem składnikiem znajdującym się w bananach jest witamina B6, odpowiedzialna za kontrolowanie metabolizmu energii oraz uczestnicząca w syntezie hemoglobiny. Dodatkowo wspiera układ mięśniowy i wspiera układ odpornościowy, co na pewno docenią triathloniści, którzy muszą mierzyć się regularnie ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym.
Poprawiają działanie układu pokarmowego
Tutaj z pomocą znów przychodzi wspominany już w tym artykule błonnik. Włączenie odpowiedniej ilości bananów do codziennego jadłospisu z pewnością pomoże ci utrzymać prawidłową florę jelitową.
Korzystnie wpływają na nerki
Tę właściwość możemy zawdzięczać potasowi, który poza pozytywnym odziaływaniem na układ mięśniowy i sercowo-naczyniowy, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu nerek, które są podstawowymi regulatorami gospodarki potasowej. Nerki sprawiają, że poziom potasu jest utrzymywany na równym poziomie, by nasz organizm mógł czerpać z tego składnika jak najwięcej korzyści.