Dieta kopenhaska – co warto wiedzieć?

Dieta kopenhaska – co warto wiedzieć?

Na przestrzeni lat opracowano wiele różnych systemów żywieniowych, które mają ułatwiać walkę ze zbędnymi kilogramami. Jednym z nich jest dieta kopenhaska, która opiera się na z góry ustalonym na 13 dni jadłospisie. Każde odstępstwo od menu oznacza niepowodzenie, co dla wielu osób z pewnością może być motywujące. Czy jest do dobry sposób na odchudzanie? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w niniejszym wpisie.  

Dieta kopenhaska – zasady

Dieta kopenhaska wiąże się z przestrzeganiem wielu zasad, dlatego warto się do niej odpowiednio przygotować, aby zakończyć sukcesem swoje zmagania z nadwagą. Dieta trzynastodniowa ma gwarantować duży spadek masy ciała w krótkim okresie, jednak ze względu na jej restrykcyjność nie jest to dobre rozwiązanie dla każdego. Swoją decyzję najlepiej skonsultować z lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem. Dobrym pomysłem jest również wykonanie badania morfologicznego krwi, które pozwoli dokonać diagnostyki ilościowej i jakościowej poszczególnych elementów morfotycznych. Dzięki temu poznasz ewentualne przeciwskazania do przechodzenia na dietę niskokaloryczną.

Ten system żywieniowy bazuje na trzech posiłkach dziennie. Śniadanie należy zjeść w godzinach 8-9, obiad 12-14, a kolację przed 18. Menu z obiadu i kolacji można podmieniać, ale wyłącznie w ramach jednego dnia. Dokonywanie modyfikacji w jadłospisie jest zakazane, a każda zmiana oznacza niepowodzenie i konieczność ponownego przystąpienia do diety. Warto jednak pamiętać, że kolejną próbę możesz rozpocząć dopiero po upływie minimum trzech miesięcy. W swoim codziennym menu należy uwzględnić nie tylko odpowiednią kaloryczność jedzenia (łącznie nie powinno być więcej niż 900 kcal dziennie), lecz również dużą ilość wody – minimum 1,5 litra na dzień.

Efekty diety kopenhaskiej

Dieta trzynastodniowa jest bardzo restrykcyjna, dlatego nie można jej polecić każdemu. Założeniem tego planu żywieniowego jest szybka utrata nadprogramowych kilogramów. Jednak należy mieć na uwadze, że w tym przypadku mamy do czynienia z dietą niskokaloryczną. Menu nie pokryje naszego zapotrzebowania kalorycznego, a w dodatku organizm nie otrzyma wystarczającej ilości węglowodanów złożonych, witamin i składników mineralnych, w wyniku czego osoby stosujące ten program żywieniowych często borykają się z takimi dolegliwościami jak bóle brzucha czy głowy, osłabienie, zawroty głowy, nudności oraz łamliwość włosów i paznokci. Ponadto skutkiem ubocznym diety kopenhaskiej może być efekt jo-jo-, jeśli po 13-dniowym okresie niskiej podaży kalorii wrócimy do standardowego dla nas trybu żywienia. Dlatego po zakończeniu tej diety zaleca się stopniowe zwiększanie kaloryczności spożywanych posiłków.

Może Cię zainteresować