Suplement diety, który zmniejsza poziom bólu mięśniowego i zwiększa wytrzymałość podczas intensywnego wysiłku jednocześnie ograniczając zmęczenie? To nie magiczny i kontrowersyjny środek niewiadomego pochodzenia, po który sięgają tylko nieliczni, a związek doskonale znany wszystkim sportowcom.
Cytrulina, bo o niej tutaj mowa, cieszy się nieustającą popularnością wśród wielbicieli treningów siłowych – czy jednak faktycznie składnik popularnych suplementów przedtreningowych warto jest dodawać do swojej codziennej diety? Dziś przyjrzymy się bliżej cytrulinie – co daje, jakie jest jej działanie i kiedy należy ją spożywać (jeżeli w ogóle).
Cytrulina – co to takiego?
Pod tą dźwięcznie brzmiącą nazwą kryje się związek chemiczny zaliczany do grupy alfa-aminokwasów, który pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka. Występująca w postaci aminokwasu endogennego cytrulina jest samodzielnie syntezowana przez ludzkie komórki, a znaleźć ją można także w dyni, arbuzie, ogórku, tykwie, ciecierzycy, soi, orzechach oraz mięsie.
Cytrulina występuje także w formie syntetycznej chociażby pod postacią jabłczanu cytruliny czy też L-cytruliny znajdującej się w preparatach przeznaczonych dla sportowców poszukujących dodatkowego wsparcia podczas i po zakończeniu swoich regularnie przeprowadzanych treningów.
Cytrulina – działanie i wpływ na organizm człowieka
Czemu cytrulina zawdzięcza aż tak dużą popularność w środowisku sportowym? Wpływ na taki stan rzeczy mają bez wątpienia jej właściwości oraz fakt, że jej zażywanie nie grozi raczej żadnymi skutkami ubocznymi. Włącznie jej do swojego zestawu przyjmowanych suplementów jest więc dobrym pomysłem.
Do najważniejszych korzyści płynących z zażywania cytruliny w określonych dawkach możemy zaliczyć m.in.:
- usprawnienie i poprawę metabolizmu;
- odczuwalne zmniejszenie zmęczenia podczas, jak i po treningu;
- zwiększenie produkcji tlenku azotu;
- łagodzenie dolegliwości bólowych takich jak chociażby zakwasy;
- rozszerzenie naczyń krwionośnych tym samym poprawiając ukrwienie organizmu i zwiększając jego wydolność;
- skrócenie czasu niezbędnego na całkowitą regenerację organizmu i przygotowanie go na kolejne wyzwania czekające nie tylko podczas treningu;
Ponadto, cytrulina bierze także udział w syntezowaniu innych, równie ważnych dla organizmu aminokwasów takich jak ornityna oraz arginina. Dzięki umiejętności przekształcania ornityny w argininę cytrulina niejako ma swój udział w procesie rozszerzania naczyń krwionośnych i tym samym przyczynia się chociażby do regulacji ewentualnych problemów z nadciśnieniem.

Kiedy spożywać cytrulinę – przed czy po treningu?
Kiedy należy spożywać cytrulinę? Jeżeli spodziewasz się odpowiedzi wskazującej konkretną porę dnia, a więc czas przed bądź po treningu, to zapewne ta wiadomość Cię zaskoczy, ale cytrulinę najlepiej jest dawkować… okołotreningowo. Zażywany przed oraz po treningu suplement będzie w stanie zaprezentować całe spektrum swojego działania, z które jest on tak ceniony wśród osób aktywnych, a jeszcze lepsze efekty można osiągnąć spożywając ją razem z argininą, gdyż w duecie działają one znacznie silniej chociażby jeżeli chodzi o efekt pompy mięśniowej.
Jak szczegółowo przedstawia się dawkowanie jabłczanu cytruliny (cytruliny)? Zalecaną dobową dawką u sportowców jest ta wynosząca od 2 do 6 g, choć oczywiście również w tym przypadku można spotkać się w wieloma różnymi interpretacjami i zaleceniami. Przed włączeniem cytruliny do swojego codziennego jadłospisu warto uprzednio skonsultować się z lekarzem, który doradzi jaka powinna być ilość spożywanej cytruliny, a także wykluczy ewentualne alergie. W końcu zdrowie i bezpieczeństwo podczas treningów są najważniejsze!