Drobna zmiana jest w stanie czasem zdziałać cuda. Tak samo jest w przypadku zdrowia i kondycji. Jeśli czujesz, że nadszedł już ten moment, w którym chcesz o siebie lepiej zadbać, najlepiej zacząć od nawyków żywieniowych. Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia, jednak jak do niego podejść, aby się nie zrazić w pierwszych dniach? Mamy dla ciebie kilka rad, które z pewnością pomogą ci przejść przez zmiany w zakresie jedzenia.
Żadnych gwałtownych zmian
Działaj stopniowo. Nie narzucaj sobie nagle wielkich zmian, które sprawiać będą ci przykrość. Pamiętaj o tym, że nie od razu Rzym zbudowano. Aby osiągnąć pożądane efekty, trzeba działać systematycznie i małymi kroczkami. Poszczególne etapy nawyków żywieniowych należy wprowadzać stopniowo. Zacznij od drobnostek – zamień pieczywo na ciemne, zamień wędliny na dobre szynki, potem zrezygnuj z parówek. I tak dalej, aż osiągniesz pełną zmianę. Działanie etapami powoli wyrobi w tobie dobre przyzwyczajenia, a kolejne zdrowe nawyki staną się twoją codziennością.
Nie głódź się
Zdrowe odżywianie nie ma nic wspólnego z głodzeniem się. Nawet jeśli teraz jesz zbyt dużo i czujesz, że twoja podaż energetyczna znacznie przewyższa zapotrzebowanie, to nie działaj gwałtownie, odstawiając od siebie całe jedzenie i żywiąc się wyłącznie wodą. Jedzenie jest niezbędne do zdrowego funkcjonowania, musi to być jednak jedzenie wartościowe. Jedz mniej, ale często. Smacznie, ale zdrowo. Przyjmuj posiłki zawsze do pierwszego uczucia najedzenia, nigdy do pełnej sytości.
Nie wmuszaj w siebie jedzenia, którego nie lubisz
Jeśli nagle odsuniesz od siebie wszystkie niezdrowe produkty, które bardzo lubisz, i zastąpisz je produktami zdrowymi, za to całkowicie ci niesmakującymi, to twoja przygoda ze zdrowym odżywianiem będzie bardzo krótka. Poza tym, że jedzenie ma być korzystne dla organizmu, powinno być również smaczne, czyli dobre dla ducha. Wiele produktów możesz domowymi sposobami odtworzyć z ekologicznych, przyjaznych dla zdrowia składników.
Wyeliminuj niezdrowe przekąski
Największym błędem w odżywianiu jest zaspokajanie głodu między posiłkami słodkimi bądź słonymi przekąskami. Wysokokaloryczne batoniki, czekoladki, czipsy czy paluszki dają złudne uczucie najedzenia i szybko dodają energii. W pierwszym tygodniu zmiany odstaw jeden produkt i zastąp go czymś zdrowym, w kolejnym zrób to samo z następnym, aż wyczerpiesz listę, a nowy zestaw produktów stanie się dla ciebie standardem.
Postaw na kuchnię domową
Potrawy gotowane w domu mogą być o wiele zdrowsze niż to, co jada się na szybko na mieście. Domowa kuchnia może być pełna twoich ulubionych smaków, a przy tym lekkostrawna, zdrowa, zbilansowana. Oczywiście nie każda kuchnia będzie dobrym pomysłem, na przykład polskie tradycyjne dania są zbyt ciężkostrawne i kaloryczne, mączne i mięsne, aby codziennie jedzone mogły być nazwane zdrowymi. Są dobre raz na czas, na co dzień lepiej zdecydować się na połączenie kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i azjatyckiej. W domu masz kontrolę nad składnikami i dodatkami, możesz swobodnie modyfikować przepisy w taki sposób, aby unikać niezdrowych wpadek kulinarnych.
Pij dużo wody
Organizm człowieka potrzebuje minimum dwóch litrów płynów na dobę, aby dobrze funkcjonować. Nie mogą to być jednak płyny słodzone, takie jak popularne napoje gazowane. Najlepiej pić wodę (źródlaną lub mineralną), herbatę zieloną lub czerwoną, a także napary ziołowe. Kawa jest również dozwolona, ale w małych ilościach, ponieważ przyjmowana w nadmiarze prowadzi do zbyt silnego pobudzenia układu nerwowego, a także drażni drogi pokarmowe, prowadząc do nieprzyjemnych, bolesnych objawów brzusznych. Odpowiednio nawodniony organizm będzie domagał się mniejszych ilości jedzenia. Odwdzięczy ci się również zdrową cerą, oczyszczonymi drogami moczowymi, uczuciem lekkości.
Zdrowe jedzenie kojarzy się zazwyczaj z owocami, warzywami, produktami pełnoziarnistymi i nabiałem. Jest w tym dużo prawdy. Zdrowa dieta nie zawiera dużej ilości cukrów, pozbawiona jest niezdrowych tłuszczy, dostarcza organizmowi wszystkie niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Decyzja o zdrowym odżywianiu może okazać się najważniejszą w twoim życiu. Zmiany, które wprowadzisz na talerzu, szybko objawią się pod postacią lepszego samopoczucia, dobrej przemiany materii, rozświetlonej cery i wielu, wielu innych efektów. Zmiany wprowadzaj stopniowo, aby utrwalić je jako codzienną normę.