Dieta w dobie koronawirusa

Dieta w dobie koronawirusa

Trudno dziś nie martwić się o zdrowie swoje i najbliższych. Strach sieje koronawirus SARS-Cov-2 i powodowana przez niego choroba COVID-19. Lek, szczepionka, skuteczna profilaktyka – to tematy, które niestety wciąż są słabo zbadane. Jest jednak kilka rzeczy, które możemy zrobić, aby poprawić swoją odporność i wesprzeć organizm w ochronie przed wirusem. Kategorycznie słuchać zaleceń Ministerstwa Zdrowia oraz Sanepidu i… przejść na zdrową dietę.

Dieta antywirusowa, czyli jaka

Czy jest w ogóle możliwa dieta antywirusowa? Nie, musimy mieć świadomość, że przed wirusami chronić może w pełni tylko szczepionka. Wszelkie inne działania, takie jak dieta czy unikanie kontaktu z nosicielami wirusów mają działanie pomocnicze. Czy zatem warto stosować jakąś specjalną dietę, jeśli nie gwarantuje ona ochrony przed wirusową chorobą? Odpowiedź jest jednoznaczna – tak!

W zdrowym ciele zdrowy duch

Osoby silne, wypoczęte, dbające o dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników, są mniej podatne na różnego rodzaju schorzenia, które mogłyby powodować trudniejsze przechodzenie przez choroby wywoływane wirusami. Stara maksyma: w zdrowym ciele zdrowy duch, to nie tylko pusty frazes. To prawda, z której warto uczynić swoje życiowym motto.

Piramida żywienia, piramida szczęścia

Piramida zdrowego żywienia to prosty przepis na zdrowe odżywianie. U jej podstawy znajdują się produkty, których w diecie powinno być najwięcej, na szczycie natomiast te, które warto ograniczać, ale nadal trzeba je spożywać. U podstawy piramidy znajdują się warzywa i owoce. Powinny się one znajdować w każdym posiłku w ciągu dnia. Na drugiej pozycji są się produkty zbożowe, a więc pieczywo, makarony i kasze. Warto zadbać o to, aby często pojawiały się one w codziennej diecie. Kolejny poziom to nabiał, a więc mleko i jego przetwory. Mięso, ryby, warzywa strączkowe oraz jajka znajdują się na przedostatnim poziomie piramidy żywienia. Wierzchołek piramidy to tłuszcze roślinne oraz orzechy.

Siła tkwi w naturze

Nie bez powodu u podstawy piramidy żywienia znajdują się warzywa i owoce. Zdrowe jedzenie to jedzenie naturalne. Zawarte w nim składniki odżywcze pozytywnie wpływają na odporność człowieka. Jeśli lubisz owoce, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sobie kilkudniowy owocowy detoks. Nie zapominaj tylko o przyjmowaniu minimum dwóch litrów wody na dobę! Nie odpuszczaj też codziennej aktywności fizycznej, dzięki której Twoje ciało i duch utrzymane zostaną w dobrej kondycji.

Przyprawy czynią cuda

W diecie podnoszącej odporność warto minimalizować spożycie soli. Zadanie to może wydawać się trudne, ponieważ sól znajduje się w wielu przetworzonych produktach, i chętnie jest przez nas wykorzystywana w kuchni. Czy da się w ogóle przestawić na życie bez soli? Oczywiście, ale łatwiej będzie przez to przejść zwiększając wykorzystanie w przygotowaniu potraw innych przypraw. Czosnek, papryka, cebula, kurkuma czy imbir nie tylko posiadają intensywny smak, ale też zachęcają organizm do spalania tkanki tłuszczowej.

Może Cię zainteresować