Pizza to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, doskonale znana i lubiana również w naszym kraju. Zazwyczaj pizza kojarzona jest jako bomba kaloryczna. Czy zatem prowadząc zdrowy tryb życia możemy sobie pozwolić na obecność w naszym menu tej smacznej potrawy? Oczywiście, że tak, bowiem wszystko zależy od sposobu przygotowania oraz produktów, z jakich będziemy korzystali w czasie przygotowywania pizzy.
Zdrowie, które zależy tylko od ciebie
Specjaliści od zdrowego żywienia uważają, że wszystkie potrawy mogą być fit, jeśli podczas ich przygotowywania zastosujemy się do kilku prostych zasad. Najważniejsze jest wybieranie odpowiednich surowców. W kuchni warto zadbać o obecność produktów w jak najmniejszym stopniu przetworzonych. Sposób przygotowywania oraz wybór właściwych składników może decydować o smaku i wyglądzie całej potrawy. Jeśli zadbamy o odpowiednio dobrane produkty, to również pizza może być fit!
Fit pizza w zaciszu naszej kuchni
Nie musimy szukać specjalistycznej restauracji, by podarować swoim kubkom smakowym lekką i dietetyczną pizzę. Taką potrawę bez problemu każdy może przygotować we własnej kuchni. Wybór odpowiednich składników to początek drogi do pizzy, którą będziemy mogli określić mianem fit. Podstawą tradycyjnej pizzy jest mąka pszenna. W naszym przypadku zastąpimy ją pełnoziarnistą, która stanowi cenne źródło błonnika, żelaza oraz cynku. Drożdże, które w procesie powstawania są niezbędne, powinny być jak najświeższe. Możemy też wykorzystać odrobinę soli morskiej, która jest zdrowsza niż ta zazwyczaj stosowana w naszych kuchniach.
Mało kto potrafi sobie wyobrazić pizzę pozbawioną oliwy, sera oraz sosu pomidorowego. Jednak trzeba zaznaczyć, że dla każdego produktu można znaleźć zdrowy odpowiednik. W czasie przygotowywania fit pizzy nie możemy się posłużyć pierwszą lepszą oliwę. Najlepiej zastosować oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, która powstaje ze świeżych oliwek i nie jest poddawana żadnym chemicznym zabiegom. Dzięki temu zyskujemy wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Gotowanie w oparciu o zdrowe składniki pozwoli nam nie tylko przyrządzić smaczną fit pizzę, ale pomoże też w dostarczeniu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Sos pomidorowy powinniśmy przygotować ze świeżych pomidorów wzbogaconych aromatycznymi ziołami, również w świeżej postaci. Doskonałym wyborem będzie oczywiście oregano, bazylia czy tymianek. Sos doprawić możemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej. Każdy zdaje sobie sprawę, że jednym z podstawowych składników pizzy jest ser. Popularną goudę lub cheddar warto zastąpić mozzarellą, która ma więcej drogocennych dla organizmu właściwości niż wymienione rodzaje.
Wyrabianie ciasta do zdrowej pizzy
Najtrudniejszym zadaniem w przygotowywaniu zdrowej pizzy może się okazać produkcja ciasta. Wykonanie ciasta z mąki pełnoziarnistej może się wydawać nieco trudniejszym zadaniem, aczkolwiek stosując się do ogólnych reguł nie powinniśmy mieć problemu z przyrządzeniem bazy dla naszej pizzy. Przed ułożeniem ciasta na blaszce warto ją posmarować masłem kokosowym albo oliwą z oliwek.
Fit dodatki do pizzy
Nie bez znaczenia są również dodatkowe składniki, które dodaje się do pizzy w zależności od osobistych preferencji smakowych. Fit pizzę możemy urozmaicić odtłuszczoną szynką, warzywami (bardzo dobrze sprawdzą się rukola, szpinak czy pomidorki koktajlowe), tuńczykiem lub krewetkami.