Odporność organizmu to sprawa, która spędza sen z powiek nie tylko sportowcom i dietetykom, ale także wszystkim, którzy często zmagają się z przeziębieniami i wszelkiego rodzaju infekcjami. Na szczęście przepis na zdrowie jest prostszych, niż mogłoby się wydawać. Poznaj 5 w stu procentach naturalnych sposobów na budowanie odporności.
Napar z imbiru – zabija zarazki
Ma postać niewielkiego korzenia w brązowawej łupince lub przyprawy w proszku, bez której nie powstanie żadne, tajskie danie. Jednak jego największą zaletą jest działanie antybakteryjne i rozgrzewające! Nie dziwi więc, że imbir bardzo często wykorzystywany jest przez sportowców i dietetyków jako lek przed przeziębieniem. Ten leczniczy napar możesz pić codziennie, by zapobiegać chorobom albo zaserwować go sobie, gdy czujesz, że „coś Cię bierze”. Jak go przygotować? Wystarczy centymetrowy kawałek korzenia imbiru pokroić w plasterki, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Następnie dodać do tego kawałki pomarańczy i cytryn oraz, po ostygnięciu napoju – łyżeczkę miodu. Działa lepiej niż rozgrzewający, chemiczny lek z apteki!
Grzanki z czosnkiem – naturalny antybiotyk
Lecznicze i bakteriobójcze właściwości to także domena czosnku, czyli składnika wielu tradycyjnych polskich dań. Dietetycy zalecają nawet, by codziennie zjadać ząbek na surowo, by zapobiegać infekcjom i utrzymywać odporność na najwyższym poziomie! Doskonały sposób na przemycenie w diecie sportowca surowego czosnku to chociażby dressingi do sałatek, w których przeciśnięty przez praskę czosnek nadaje smaku i nie drażni. Nic też nie może równać się z pełnymi zdrowia grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanymi własnoręcznie przygotowanym masłem czosnkowym!
Sok z wiśni/aronii – bogactwo witaminy C
Spadek odporności w wielu przypadkach wiąże się z niedoborem witaminy C, której nieustannie powinniśmy sobie dostarczać w diecie. Sportowcy, a w szczególności biegacze doskonale znają właściwości kwaśnego i niezwykle bogatego w witaminę C soku z wiśni, który poleca się pić przed ważnymi zawodami, chociażby maratonem. Sok z wiśni znacząco podwyższa poziom immunoglobulin we krwi, a to jeden z tych składników, którego obniżenie poziomu w organizmie wywołuje występowanie chorób takich, jak przeziębienie. Bogactwo witaminy C znajdziesz też w innych kwaśnych owocach, na przykład aronii oraz w warzywach takich, jak czerwona papryka!
Banany, kakao, orzechy, czyli magnez i odporność psychiczna
Badania naukowe dowodzą, że znacznie bardziej narażeni na spadki odporności są ludzie zestresowani. Ma to związek z poziomem kortyzolu (hormonu stresu), który odpowiada za wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny i, jak można się domyślać, u sportowców z reguły utrzymuje się na wysokim poziomie. Aby zapobiegać spadkom odporności wywoływanych silnym stresem, należy zastosować kurację witaminami z grupy B oraz magnezem. Dlatego wskazane dla sportowców (i nie tylko) przekąski to przede wszystkim banany (również świetne źródło węglowodanów przed i po treningu), ciemne kakao, na przykład gorzka czekolada oraz orzechy włoskie.
Regularny trening – recepta na zdrowie
Sportowcy z reguły mają silniejszy system odporności od ludzi nieżyjących aktywnie. Dzieje się tak nie tylko ze względu na odpowiednio zbilansowaną i bogatą w witaminy dietę, ale również przez regularną aktywność fizyczną, która hartuje organizm i pozwala cieszyć się świetną kondycją przez cały czas.